Het percentage van koolstof in het staal is een belangrijke factor die de lasbaarheid beïnvloedt. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het koolstofgehalte in het staal, hoe moeilijker het is om te lassen zonder voorverwarming.

Bij laag- tot medium-koolstofstaal, met een koolstofgehalte tot ongeveer 0,3%, is het in de meeste gevallen mogelijk om te lassen zonder voorverwarming. Dit geldt voor staalsoorten zoals S235, S355

Bij hoger koolstofgehalte, tussen 0,3% en 0,6%, kan voorverwarming nodig zijn om scheurvorming te voorkomen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij staalsoorten zoals 1045 en 4140.

Bij nog hogere koolstofgehaltes, boven 0,6%, is voorverwarming en nabewerking vaak vereist. Dit is bijvoorbeeld het geval bij staalsoorten zoals 1095 en 5160.

Over het algemeen geldt dat hoe hoger de treksterkte en hardheid van het staal, hoe moeilijker het is om te lassen zonder voorverwarming. Dit geldt bijvoorbeeld voor staalsoorten zoals Hardox en Weldox.

Het is belangrijk om te onthouden dat lasbaarheid afhankelijk is van veel factoren en dat elk geval uniek is. Het is daarom altijd aanbevolen om de specifieke vereisten voor elk project te raadplegen en te overleggen met een lasingenieur of las expert om te bepalen of voorverwarming nodig is en zo ja, welke temperaturen vereist zijn. Voor de lassers raadpleeg altijd uw WPS.

Heeft u graag wat raad bij uw job? Contacteer ons gerust. Wij helpen u graag met onze kennis.

Nog een handige info link over staal klik hier

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *