Koperlaag op Lasdraden: Wat is het Verschil?

Lasdraden worden vaak voorzien van een koperlaag, maar wat doet deze koperlaag eigenlijk? Er bestaat vaak verwarring over het effect van de koperlaag op de stroomdoorgang tussen de contacttip en de lasdraad. In dit artikel leggen we uit wat de rol van de koperlaag is en wat het verschil is tussen verkoperde en niet-verkoperde lasdraden.

Het Mysterie van de Koperlaag

Er heerst vaak een misverstand dat de koperlaag de stroomdoorgang tussen de contactbuis en de lasdraad verbetert door minder overgangsweerstand. In werkelijkheid is dat niet het geval. De koperlaag op lasdraden heeft slechts één hoofddoel: oxidatie van de staaldraad beperken.

Waarom Verkoperde Draden?

De koperlaag wordt elektrolytisch op de lasdraad aangebracht om te voorkomen dat de staaldraad oxideert tijdens opslag en transport. Het is van cruciaal belang dat de koperlaag goed hecht aan het staal om te voorkomen dat koperdeeltjes loslaten tijdens het transport van de draad, vanaf de spoel, door de draadaanvoerrollen naar de contactbuis. Losse koperdeeltjes kunnen de contactbuis vervuilen en leiden tot stroom overdrachtsproblemen en vastlopers.

Verkoperd versus Niet-Verkoperd

Het verschil tussen verkoperde en niet-verkoperde draden zit dus voornamelijk in de bescherming tegen oxidatie. Terwijl verkoperde draden deze bescherming bieden, hebben draden met een dunne bronslaag of een dunne oxidelaag (blanke draad) dezelfde bescherming niet. Toch hebben zowel verkoperde als niet-verkoperde draden geen merkbare invloed op de stroomoverdracht in de contactbuis.

Kies met Zorg

Een lasdraadleverancier besteedt veel aandacht aan de oppervlaktekwaliteit van zijn draden, maar er moet vaak een compromis worden gevonden tussen kwaliteit en prijs. Dit om de draad betaalbaar te houden. Als u op zoek bent naar hoogwaardige lasdraden. Dan kunt u ook overwegen om speciale draden te gebruiken. Waarbij niet alleen de oppervlaktekwaliteit, maar ook de chemische samenstelling constant wordt gehouden.

Besluit

In het kort: de koperlaag op lasdraden is niet bedoeld om de stroomdoorgang te bevorderen. Het is om oxidatie van de staaldraad te voorkomen. Het verschil tussen verkoperde en niet-verkoperde draden ligt in deze bescherming tegen oxidatie. Bij het kiezen van de juiste lasdraad is het van belang om te begrijpen wat uw specifieke behoeften zijn en of de extra bescherming van een koperlaag noodzakelijk is voor uw toepassing.

Voor meer info over de Verkoperde VS Niet-Verkoperd draad aarzelt u niet om ons te contacteren. Wij staan u graag bij met advies. Voor contactgegevens klik hier

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *